Ole Christian Borge
Partner, advokat (H)
+47 952 17 426 o.borge@selmer.noIs cash still king? I takt med at norske forbrukere har blitt praktisk talt heldigitale også i betalingsveien, vil stadig flere virksomheter ikke lenger ha noe med den gamle kongen av betalingsmidler å gjøre. Av hensyn til beredskap, personvern og forbrukere som ikke er "digitale" har myndighetene styrket retten til å gjøre opp for seg kontant.
Den 1. oktober 2024 kom en ny bestemmelse i finansavtaleloven som skjerper plikten til å akseptere kontanter fra forbrukere for alle kjøp opp til kr 20 000. Loven slår fast at virksomheter som aksepterer betaling for varer eller tjenester i form av kort eller andre digitale betalingsløsninger i salgslokaler, også må akseptere kontant betaling. Et salgslokale er et sted der kundene kan gå innendørs å kjøpe varen eller tjenesten. Utendørs salgsboder (herunder «food trucks») og kiosker der kunden står ute når man ekspederes, faller dermed utenfor kontantplikten.
Når kunden kan benytte en betalingsterminal eller betale med Vipps ved bruk av en oppsatt skjerm i salgslokalet, må virksomheten derfor også godta kontanter. Nøyaktig hvor langt denne plikten strekker seg kan det stilles spørsmål om. Det er for eksempel ikke klart om en betalingsløsning med QR-kode på bordet der kunden bestiller og betaler mat og drikke med egen mobiltelefon utløser plikt til å måtte godta kontanter.
Regelen har flere viktige unntak. Viktigst er at kontantplikten bare gjelder der det skjer et fysisk møte mellom kjøper av varen/tjenesten og representanter for selger. Selvbetjente næringslokaler, som for eksempel solstudioer og selvbetjeningsbutikker trenger ikke tilby kontante løsninger. Dette innebærer at netthandel ikke omfattes av kontantplikten. Det gjelder også der kunden har bestilt varen på nettet for deretter å hente den hos selger ("klikk og hent"). Videre faller handel gjennom automater utenfor.
Plikten gjelder ikke for betaling ved midlertidige salgsvirksomheter, som for eksempel messer og pop-up butikker. Den gjelder heller ikke for salg i lokaler bare en begrenset krets av personer har adgang til, som for eksempel bedriftskantiner og lukkede arrangementer.
Fra og med 1. januar 2025 vil Forbrukertilsynet kunne gi overtredelsesgebyr til virksomheter som ikke forholder seg til plikten til å tilby kontant betaling. Det er foreløpig ikke avklart hvordan disse skal beregnes eller hvor store de kan bli.
Usikker på om virksomheten din må akseptere kontanter eller lurer på hvordan virksomheten kan tilpasse seg reglene? Ta kontakt med oss.
Kontaktpersoner