På norsk
Åpne data-direktivet
Status
Direktivet trådte i kraft i EU 16. juli 2019, med frist for implementering i nasjonal lovgivning 16. juli 2021.
Status i Norge
Direktivet er innlemmet i EØS-avtalen. Norsk implementeringsarbeid er under prosess. Høsten 2021 ble det oppnevnt et lovutvalg for å vurdere en helhetlig regulering av videre bruk av data. Utvalget overleverte sin utredning til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet 26. juni 2024. Departementet sendte forslaget på høring 9. september 2024, med høringsfrist 9. desember 2024.
Åpne data-direktivet erstatter det tidligere viderebruksdirektivet, som er gjennomført i offentleglova og offentlegforskrifta. Formålet med direktivet er å fremme viderebruk av offentlige "åpne data", det vil si data det er generell innsynsrett i, og som kan gjøres fritt tilgjengelig for allmennheten.
Gjennom direktivet introduseres blant annet det nye konseptet "datasett med høy verdi" som er data der viderebruk vil være forbundet med viktige fordeler for samfunnet, miljøet og økonomien.
Det vil være krav om at slike datasett gjøres tilgjengelig av det offentlige og offentlige eide selskaper. De spesifikke datasettene som omfattes vedtas av EU-kommisjonen ved gjennomføringsakter. Foreløpig er geografi- og jordobservasjonsdata, miljødata, statistikk, selskaps- og eierskapregister og transportdata definert som høy-verdi datasett. Det er gitt unntak fra "delingskravet" for offentlige foretak som har krav om å genere inntekt,
Det oppstilles for øvrig ingen plikt til å gjøre data tilgjengelig, men bestemmelsene har regler om hvordan dataene skal gjøres tilgjengelig, eksempelvis når noen har rett til innsyn eller når det offentlige deler data på eget initiativ.
Direktivets virkeområde er også utvidet til å omfatte offentlig finansiert forskningsdata som er publisert av forskere eller forskningsinstitusjoner.